Home Recepten Recept: Minestronesoep van Joyce

Recept: Minestronesoep van Joyce

0
DELEN
minestronesoep

Joyce heeft een heerlijk, gezond recept voor ons bedacht: minstronesoep met boerenkool. Hoe maak je dit heerlijke winterse gerecht?

IMG_4821Voorstellen

Voordat ik jullie van een recept ga voorzien zal ik mijzelf eerst eens voorstellen. Mijn naam is Joyce, ik blog op WOAHjoyce.nl en koken is mijn grootste passie. Ik ben gediplomeerd kok en ben er gek op om mijn liefde en passie voor eten te delen met iedereen die ervoor open staat. Op mijn blog publiceer ik meerdere recepten en artikelen per week. Op mijn blog vind je een verscheidenheid aan recepten, de recepten die ik hier ga delen zullen wel iets anders zijn; ik ga speciaal voor jullie recepten delen met veel verse (!) groenten en weinig inspanning. Waarom? Omdat gezond eten niet altijd lastig hoeft te zijn en om het lekker laagdrempelig te houden.

Een rijkgevulde soep

Het is natuurlijk écht winter inmiddels en in de winter eet ik graag soep. Elke soep gaat er bij mij goed in, maar deze minestrone blijft toch wel een favoriet. Door de enorme lading groenten vult hij goed en ben je lang verzadigd. Ik gebruik in deze soep vegetarische groentebouillon waaraan minder zout is toegevoegd, ik vind het fijn om zelf dingen op smaak te brengen. Wil jij echter wel zoute bouillon? Vervang hem dan door de bouillon die jij graag in soep verwerkt.

Minestrone met boerenkool

IMG_4825Ingrediënten voor 2 liter soep:

  • 2 liter water
  • 3 bouillonblokjes
  • 2 uien, gesnippert
  • 3 stengels bleekselderij, geschild en in stukjes
  •  3 winterpenen, geschild en in blokjes
  • 3 tenen knoflook – 4 tomaten, in blokjes
  • 1 blik cannellinibonen
  • 200 gram boerenkool
  • 1½ theelepel Italiaanse kruiden
  • 75 gram vermicelli
  •  Olijfolie
  • Peper & zout
  • Verse basilicum
  • Parmezaanse kaas

IMG_4828Bereidingswijze

  1. Verhit een klein beetje olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui, wortel, bleekselderij en knoflook ongeveer 3 minuten aan.
  2. Voeg de in blokjes gesneden tomaten toe en laat ongeveer 5 minuten op zacht vuur bakken.
  3. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout, verkruimel de bouillon blokjes boven de groenten, voeg de Italiaanse kruiden toe en schenk hierna het water in de pan. Breng aan de kook. En laat ongeveer 5 minuten pruttelen.
  4. Spoel de cannellinibonen af en voeg aan de soep toe samen met de boerenkool en vermicelli. Scheur de grote blaadjes van de basilicum in kleinere stukjes en roer ook door de soep heen.
  5. Breng de soep opnieuw aan de kook en laat zo’n 10 minuten doorkoken. Controleer de smaak en breng eventueel verder op smaak met wat peper en zout.
  6. Serveer de soep met wat verse basilicum en geraspte parmezaan.

IMG_4831Zelf groentebouillon maken

Het is natuurlijk helemaal ultiem als je zelf een groentenbouillon trekt en je niet afhankelijk bent van een bouillonblokje. Een groentenbouillon is niet lastig om te maken en voor 1 liter bouillon heb je het volgende nodig;

  • 2 wortels
  • 2 uien
  • 4 tenen  knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 4 tomaten
  • verse kruiden (rozemarijn, tijm, peterselie)
  • 1 prei
  • 1 eetlepel grof zeezout

Je kunt alle groenten grof snijden, je hoeft de uien niet eens te pellen, zorg gewoon dat alles goed is afgespoeld onder de kraan, je wil natuurlijk geen zanderige bouillon. Doe alle gesneden groenten in een pan samen met het zout, schenk er 2 liter water bij en breng aan de kook. Laat de bouillon op laag vuur, met de deksel op de pan, zo lang mogelijk pruttelen. In de restaurants waar ik werkte pruttelde het vaak de hele nacht. Thuis hoef je dit niet te doen, een uur is in feite al genoeg, maar hoe langer je het laat pruttelen, hoe intenster de smaak. Zeef na het koken de bouillon over in een ander pan en laat voor een sterkere smaak inkoken tot er nog 1 liter vocht over is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here