Home Fitness apparaten Beste Hometrainer Voor Thuis – Waarop letten? (+Top 3 hometrainers )

Beste Hometrainer Voor Thuis – Waarop letten? (+Top 3 hometrainers )

0
DELEN
Virtufit hometrainer

Eigenlijk ben ik niet zo van het binnen sporten maar toen ik een slepende blessure had aan mijn bovenbeen moest ik zelf manieren vinden om te revalideren. Ik dacht direct aan wandelen of joggen maar deze vormen van sporten zijn blessuregevoelig en belastend voor de gewrichten. Pas later kwam ik erachter dan een hometrainer een uitstekende manier is om te revalideren, maar ook om gewicht te verliezen en verbeteren van de conditie.

Het vinden van een ideale hometrainer was nog niet zo eenvoudig. Deze moeite wil ik jou besparen. Daarom deze blogpost over het aankopen van een hometrainer: welke is geschikt voor jou? Waarop moet je letten? Welke verschillende hometrainers zijn er?

Dus waarop moet je letten bij het kopen van een hometrainer? Eerst dien je jouw trainingsdoel te bepalen. Vervolgens kijk je naar onderstaande belangrijke factoren:

 1. De verstelbaarheid en belastbaar gewicht (min. 120kg)
 2. Zwaarte van het vliegwiel (min. 4kg) en weerstandsniveaus
 3. Trainingsprogramma’s
 4. Hartslagfunctie
 5. Is de hometrainer gemakkelijk verplaatsbaar?
 6. Aanwezigheid van kogellagers bij de Crank
 7. Garantie (min. 2 jaar)

Tezamen zal je tot de beste keuze komen van een hometrainer dat aan jouw wensen voldoet. Let op! Goedkoop is duurkoop!

Let Hierop Als Je Een Hometrainer Koopt

We gaan verder in op de functionaliteit en geschiktheid van een hometrainer. Er zijn inmiddels veel soorten en merken hometrainers op de markt. Welke hometrainer is geschikt en sluit het beste aan op wat je NU nodig hebt?

Als eerste is het belangrijk om te bepalen aan welke functionaliteiten jij veel waarde hecht. Welke heb je nodig of zal je waarschijnlijk niet gaan gebruiken? Veel hangt ook af van je trainingsdoel. Ga je veel interval en conditie training doen? Dan heb je meer functionaliteit nodig.

Hoe bepaal je welke type hometrainer het meest geschikt is voor jou? Een aantal functionaliteiten lichten we hieronder toe. Aan de hand hiervan bepaal je welke nuttig zijn of overbodig. Daarop selecteer je wanneer je een hometrainer koopt.

In volgorde van belangrijkheid lichten we een aantal functionaliteiten toe.

Verstelbaarheid en (belastbaar) gewicht

De basis voor een goede training is dat je lekker zit maar ook dat het apparaat stabiel staat. Een apparaat dat wiebelt als je gaat staan is zeer vervelend. Daarbij speelt het gewicht, maar ook de verstelbaarheid een rol.

Als eerste is het (belastbaar) gewicht van invloed op de stabiliteit. Een apparaat dat een lichte constructie heeft zal minder stabiel staan. Een degelijk apparaat met een goede constructie moet de 130kg wel aankunnen. De betere hometrainer kan meestal wel 150kg verdragen.  Eigenlijk is het zo dat hoe beter de maximale belasting is, hoe beter de kwaliteit is. Dit merk je direct in stabiliteit en levensduur!

Naast het belastbaar gewicht is de verstelbaarheid van belang. Natuurlijk is een vlakke ondergrond het beste. Maar wanneer je de poten onafhankelijk van elkaar kunt verstellen weet je zeker dat je het apparaat stabiel kunt neerzetten. Niets zo vervelend als een wiebelend apparaat!

Ook andere onderdelen van een hometrainer moeten verstelbaar zijn zoals het zadel, het stuur en de trappers. Een zadelpen is in hoogte verstelbaar. De zadel zelf kun je meestal horizontaal stellen. Dit bepaalt de afstand tot het stuur. Stuurpen is ook in hoogte verstelbaar zodat je minder of meer voorover gebogen zit. Je voeten kun je vaak vastzetten op de trappers. Check of deze goed stelbaar zijn.

Vliegwiel gewicht en weerstandsniveaus

Op een hometrainer mis je eigenlijk de natuurlijke weerstand (de elementen) die het fietsen buiten zo leuk en soms uitdagend maken. Bij het uitzoeken van een geschikte hometrainer moet je daarom letten op de zwaarte van het vliegwiel. Een goede kwaliteit / gewicht vliegwiel helpt je bij het maken van een vloeiende fietsbeweging.

Het fietsen moet natuurlijk aanvoelen, net zoals je dat als buitenfietsen zou ervaren. een vloeiende en natuurlijke beweging helpt enorm!   

Let op dat de massa van het vliegwiel voor een groot deel de eigenschappen van de hometrainer bepalen. Met een zwaarder vliegwiel heb je vaak de keuze uit meer weerstandsniveaus dan met een licht vliegwiel.

De trap eigenschappen van de hometrainer worden niet alleen bepaald door het vliegwiel gewicht maar ook door de kwaliteit van het remsysteem en weerstandssysteem.   

Doorgaans hebben alle hometrainers verschillende weerstandsniveaus. Het is belangrijk dat je bepaalt hoeveel van die weerstandsniveaus je daadwerkelijk gaat gebruiken. Veel opties zijn leuk maar als je deze toch niet gaat gebruiken….

Bepaal daarom vooraf wat je trainingsplannen en doelen zijn. Ga je bijvoorbeeld veel intervaltraining doen? Of heb je als doel sterker te worden en een beter uithoudingsvermogen?

Het weerstandsniveau is niet alleen handmatig te stellen. Veel hometrainers hebben voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de simulatie van een heuvelachtig gebied waarbij de weerstand automatisch aangepast wordt tijdens een “beklimming” 😉

Twee verschillende weerstandssystemen

Het is goed om te beseffen dat er twee verschillende weerstandssystemen worden gebruikt. Een hometrainer kan een magneetrem of een elektro magneet hebben. Het soort systeem is van grote invloed op de trapeigenschappen en trainingsmogelijkheden.

Magneetrem

Hierbij wordt de weerstand bepaald door naast het vliegwiel geplaatste magneten. Deze kunnen handmatig of verder weg of juist dichterbij het wiel geplaatst worden. Dit kan handmatig of elektronisch.

Elektromagnetische weerstand

Door een elektrische stroom door magneten te laten lopen kan de weerstand op het vliegwiel bepaald worden. Door meer of minder stroom door de magneten te laten lopen kan de weerstand worden verhoogd of verlaagd. Het voordeel hiervan is dat de magneten zelf niet bewegen, in tegenstelling tot de magneetrem. Dit komt de levensduur ten goede.

Andere voordelen ten opzichte van de magneetrem zijn: traploze instelbaarheid, nauwkeurigheid van stellen en de snelle reactietijd.  

Ergometer en hartslagmeting

Veel fitness apparaten hebben een ingebouwde hartslagmeter. Deze bevindt zich vaak in de handvaten. Maar uit diverse onderzoeken blijkt dat deze meters niet zo accuraat zijn. Zie bijvoorbeeld mijn artikel over de calorieteller op een loopband. Veel Fitness apparaten zijn ingesteld op basis van een aantal variabelen waardoor de meting soms meer dan 50% kan afwijken. 

Bepaal daarom voor jezelf hoe belangrijk jij het vindt om je hartslag te kunnen meten. Als je traint om beter te worden dan is een hartslag meting belangrijk. Wil je afvallen? Dan is trainen in jouw ideale vetverbrandingszone belangrijk.

Ook kun je jouw progressie bijhouden. Als het goed is zal het na verloop van tijd minder energie kosten om dezelfde training af te werken. Dit zie je terug in je hartslag. Deze is dan minder hoog bij een zelfde training. Je bent dus beter geworden en hebt meer conditie gekregen of sterker geworden! Gefeliciteerd!

Een ergometer meet de hoeveelheid weerstand die jij uitoefent op het vliegwiel en drukt deze uit in de eenheid watt. Dit geeft een accuraat beeld van je trainingsresultaten en je progressie. Als je sterker bent geworden ga je dat terug zien in het aantal watt dan je “wegtrapt”.

Is de hometrainer gemakkelijk verplaatsbaar?

Als je thuis veel ruimte hebt is het waarschijnlijk niet nodig om de hometrainer regelmatig te verplaatsen. Maar als je niet zo ruim woont is dit iets om mee te laten wegen bij je aankoop. Wat bepaalt of een hometrainer gemakkelijk verplaatsbaar is?

Ten eerste of de hometrainer ook transportwielen heeft. Vooral bij de betere hometrainers die wat zwaarder zijn is dit erg handig!

Ten tweede natuurlijk het gewicht van de hometrainer zelf. Een zwaardere hometrainer zal moeilijker verplaatsbaar echter een lichte hometrainer zal minder stabiel zijn.

Tot slot zijn sommige hometrainers inklapbaar waardoor je veel ruimte kan besparen. Vraag dan wel naar de stevigheid van het mechanisme en de invloed daarvan op de stabiliteit.

De Top 3 Hometrainers

Ik heb lang onderzoek gedaan naar de kwaliteit van verschillende hometrainers. In het kort komt het erop neer dat je beter geen hometrainer kunt kopen tussen onder de €150. De kans is groot dat de hometrainer toch niet bevalt en al snel staat te verstoffen in een hoek. Meestal is het oncomfortabel kunnen trainen en snelle slijtage de oorzaak.

Virtufit HTR 2.0 – Ergometer – Grijs

Een van de beste hometrainers op dit moment is deze hometrainer van VirtuFit. Uitgeroepen tot beste hometrainer door Kieskeurig.nl in mei 2019. We hebben gekeken naar diverse instapmodellen. Die zijn er ook wel maar daarmee ga je na verloop van tijd verschillende irritaties ontwikkelen. 

Veel goedkope hometrainers hebben wel de meeste basisfuncties maar komen te kort in stabiliteit, verstelbaarheid en gebruiksgemak. Zo kan dan vaak het zadel maar op 1 enkele manier versteld worden en wordt het zadel al snel als onprettig ervaren. 

Verder is er dan vaak geen ruimte om een tablet te plaatsen, is er geen bidon houder op een logische plaats en wordt al snel hinder ondervonden van slijtage. Ook ga je weerstandsniveaus en programma’s missen.

Kenmerken van de VirtuFit HTR 2.0

De VirtuFit HTR 2.0 is een hoge kwaliteit hometrainer en vooral geschikt voor low intensity training: Daarbij ontwikkel je jouw uithoudingsvermogen en krijgt je vetverbranding een bootst.

De maximale belastbaarheid is 150KG. Daardoor heb je veel meer fiets voor je geld omdat het frame robuuster is en daardoor de stabiliteit uitstekend te noemen is.

De kwaliteit van de bewegende onderdelen is uitstekend waardoor de fiets onderhoud – en slijtage arm is.

Virtufit hometrainerBelangrijk voor een hometrainer is dat je een ergonomische zithouding kan aannemen en dat je na een wat langere training geen pijn in de handen, zadelpijn of rug hebt. Dit zijn veel voorkomende problemen bij de wat goedkopere hometrainers die niet goed instelbaar zijn waardoor je een oncomfortabele houding moet aannemen. Op niet alle apparaten zijn het zadel EN stuur verstelbaar. Deze hometrainer biedt deze instelmogelijkheden wel. Het zadel is zelfs horizontaal en verticaal verstelbaar. Van het stuur is de hoek in te stellen. Let op! Lang niet alle hometrainers kunnen dit!

Belangrijk bij een hometrainer vind ik de natuurlijke beweging. Voel en ervaar je een echte fietsbeweging? Nou, dat is bij dit apparaat zeker het geval! De crank (verbindingsstuk tussen trappers en aandrijfas) is zeer robuust en geruisloos welke helpen bij een echte fietservaring.

virtufit display hometrainerHet display is zeer gebruiksvriendelijk en eenvoudig te bedienen. Op het display kun je tijd, snelheid, afstand, aantal, aantal omwentelingen, calorieverbruik, wattage en hartslag meten. Via het display is een ruim aanbod aan doelhartslagprogramma’s aanwezig. Deze programma’s passen automatisch de weerstand aan om je hartslag constant te houden. 

Verder zijn er 24 verschillende weerstandsniveaus en 13 voorgeprogrammeerde trainingen. maar er is ook keuze uit wattage, lichaamsvet en gebruikersprogramma’s  Er zit er zeker een voor jouw bij!

Kenmerken VirtuFit HTR 2.0 Hometrainer

 • Gewicht: 37KG
 • Tot 150KG belastbaar
 • 24 programma’s
 • 24 trainingsniveaus
 • inclusief hartslagfunctie
 • 3 jaar fabrieksgarantie
 • elektronische weerstand

Waar kun je deze hometrainer kopen?

Ik koop mijn fitness apparatuur altijd bij BOL.com vanwege de snelle levering en uitstekende service. Als jij ook de beste producten wilt tegen een scherpe prijs dan zou ik zeker even een kijkje nemen. Klik op onderstaande button om te zien hoeveel je vandaag kunt besparen. Vandaag kon ik 40% besparen! Bekijk op bol.com

FitBike Ride 6 iPlus

Een van de beste hometrainers op dit moment is de FitBike Ride 6 iPlus. Als je van plan bent om een hometrainer te kopen voor intensief gebruik dan raden wij deze FitBike Ride aan. Gebouwd voor intensief gebruik en van zeer hoge kwaliteit.

De hoge kwaliteit zie je terug in de maximaal belastbaarheid. Deze hometrainer kan tot 150KG lichaamsgewicht aan. Verder is deze krachtige Ride 6 zeer stabiel en geheel geruisloos.

Fit Bike Ride 6 hometrainerAls je gaat zitten op de FitBike Ride 6 iPlus dan voel je werkelijk het verschil. Qua ergonomie is dit apparaat subliem. De zadel(pen) is zowel horizontaal als verticaal te stellen. Ook het stuur is verstelbaar waardoor je altijd de juiste houding kunt aannemen tijdens het trainen.

De mogelijkheden qua trainingsprogramma en weerstanden zijn er genoeg. Deze hometrainer biedt je 16 verschillende voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Ook zijn er 16 verschillende weerstandsniveaus zodat je voldoende mogelijkheden hebt om te variëren in je training. 

De trainingsprogramma’s bestaan onder andere uit hartslag en energieprogramma’s. Maar ook programma’s om de vetverbranding en uithoudingsvermogen te stimuleren. 

Daarmee is dit apparaat ook geschikt voor krachttraining en revalidatie van topsporters!

Op het display vindt je voldoende informatie over je training:

 • afstand
 • snelheid
 • verbrande calorieën
 • RPM
 • hartslag

dislpay Fitbike ride 6 hometrainerDe module iPlus geeft aan dat de hometrainer verbonden kan worden met een tablet of smartphone. Daarmee kun je oneindig veel trainingstoepassingen downloaden. Je kunt bijvoorbeeld trainen in een andere omgeving met behulp van Google StreetView.

De Fitbike Ride 6 iPlus is een van de beste in zijn prijsklasse. Vooral het vliegwiel van maar liefst 10kg valt sterk op binnen deze prijsklasse.

Je krijgt 2 jaar garantie op onderdelen en levenslang op frame en laswerk.

Kenmerken Hometrainer FitBike Ride 6 iPlus

 • Gewicht: 38KG
 • Tot 150KG belastbaar
 • 16 programma’s
 • 16 weerstandsniveaus
 • iInclusief hartslagfunctie
 • 2 jaar fabrieksgarantie
 • Elektronische weerstand
 • Vliegwiel: 10KG
 • Niet uitklapbaar
 • Verstelbaar

Waar kun je deze hometrainer kopen?

Ik koop mijn fitness apparatuur altijd bij BOL.com vanwege de snelle levering en uitstekende service. Als jij ook de beste producten wilt tegen een scherpe prijs dan zou ik zeker even een kijkje nemen. Volg deze link naar BOL.com om te zien hoeveel je vandaag kunt besparen. Vandaag kon ik 25% besparen! Bekijk op bol.com

Revalidatie Hometrainer: Flow Fitness Stelvio IConsole

Als je op zoek bent naar een hometrainer om te revalideren? Of ben je minder mobiel en wil je toch in beweging blijven maar niet naar de sportschool of de lokale fietsclub?

Dan is een goede hometrainer het overwegen waard! Bij je keuze van de juiste hometrainer moet je dan vooral letten op de instap en verstelbaarheid van de hometrainer. Eigenlijk moet jij je afvragen hoe ergonomisch de hometrainer is. Je wilt namelijk geen zadelpijn of in een onnatuurlijk houding op de hometrainer zitten.

Flow Fitness hometrainerEen prima veeleisende hometrainer met lage instap en vele instel mogelijkheden is de Flow Fitness Stelvio IConsole Hometrainer. De eerste indruk is al direct goed: de Stelvio straalt pure kwaliteit uit. Daarnaast is de afwerking super en is de vormgeving tijdloos… Een genot voor het oog!

Maar is de kwaliteit werkelijk zo goed? Wij gingen op onderzoek uit. Eerst de belangrijkste kenmerken op een rij:

 • Gewicht: 39KG
 • Tot 135KG belastbaar
 • Lage instap
 • Displayweergave: afstand, calorieverbruik, hartslag, RPM, snelheid, tijd
 • 24 vooraf ingestelde programma’s, 4 hartslagprogramma’s
 • 32 weerstandsniveaus
 • Ingebouwde handpulssensor
 • Elektronische weerstand – instelbaar via stuurcomputer
 • Vliegwiel: 10KG
 • bidonhouder
 • Verstelbaar stuur en zader
 • 2 jaar garantie

Zoals je hier ziet kent deze hometrainer tal van functionaliteiten. Deze Stelvio Hometrainer is dusdanig instelbaar dat je geen problemen hoeft te hebben met je houding. Veel hometrainers hebben niet de mogelijkheid om het zadel horizontaal te stellen. Deze wel!

display hometrainerDe lage instap maakt het mogelijk om veilig op de hometrainer te komen. Als je eenmaal zit dan kun je kiezen uit de vele trainingsprogramma’s en weerstandsniveaus.

Als je ook nog je herstel wilt bijhouden dan biedt het gemakkelijk bedienbare display daar alle mogelijkheden toe. Daarnaast is het het display te koppelen aan een aantal uitstekende apps van Flow Fitness.

Als je geen vorderingen wilt bijhouden maar lekker ontspannen wilt fietsen dan kun je de tablethouder gebruiken voor een boek of je tablet e.d.

Waar kun je deze hometrainer kopen?

Ik koop mijn fitness apparatuur altijd bij BOL.com vanwege de snelle levering en uitstekende service. Als jij ook de beste producten wilt tegen een scherpe prijs dan zou ik zeker even een kijkje nemen. Volg deze link naar BOL.com om te zien hoeveel je vandaag kunt besparen. Bekijk op bol.com

De Voordelen van een hometrainer

Trainen of revalideren op een hometrainer heeft vele voordelen. We bespreken ze hieronder met je.

Ten eerste ben je niet afhankelijk van het weer. Je kunt wanneer dan ook even op je hometrainer stappen en direct beginnen. Geen reistijd of planning nodig. Je kunt direct beginnen!

Ten tweede ben je niet aan tijden gebonden. In de winter is het ’s avonds vroeg donker en is trainen op de fiets niet prettig. Daarnaast ben je voor het overige verkeer slecht zichtbaar. Het is dus ook nog eens veiliger!

Ten derde is het trainen op een hometrainer zeer effectief om vet te verbranden. Je kunt gemakkelijk in een specifieke hartslagzone trainen waarin je relatief veel vet verbrand.

En tot slot worden de gewrichten maar minimaal belast. Andere sporten zoals hardlopen of tennis zijn blessure gevoelig. Het trainen op een hometrainer is dat totaal niet. Daardoor kan iedereen veilig sporten op een hometrainer.

 

Veel succes met de aankoop van je hometrainer! Laat hieronder weten welke je hebt gekocht en wat je ervaringen zijn! Bedankt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.